Gratis frakt over kr 699,- ellers kr 69,- Rask levering 1 - 4 dager

Gratis frakt over kr 699,- ellers kr 69,-. Rask levering 1 - 4 dager

Din handlekurv

Vognen din er tom

Fakta om skinn og lær

Fakta om skinn og lær

Forskjellen på lær og skinn er som regel at skinn kommer fra mindre dyr og lær kommer fra store dyr. Av store dyr menes kuer, hester, bøfler og for eksempel elg. Små dyr kan være lam, geitekillinger reinsdyr og rådyr. Alle er garvede og har forskjellig kvalitet.

Det finnes også det som kalles kunstlær.Dette lages som oftest av en vevd stoffbunn og et lag med plast eller polyuretan (PU) som det heter på fagspråket. Holdbarheten til PU lær er ikke like god som ekte lær.

Ekte skinn og lær er å foretrekke fordi det har bedre egenskaper når det gjelder elastisitet, er seigt og tåler kulde mye bedre en kunstskinn. Kunstskinn blir hardt og lite elastisk i kulde.

Det er ved første øyekast baksiden av læret som avgjør om det er ekte eller kunstig lær eller skinn.

 

Kvalitet og holdbarhet på skinnet er forskjellig fra dyr til dyr. Skinn fra får er ikke like holdbart som skinn fra geiter. Læret fra ku eller gris er mest holdbart og brukes ofte til møbler og steder hvor det er viktig med holdbarhet og slitestyrke.

På produkter hvor det kreves en vakker overflate som for eksempel sko, brukes det ofte kalveskinn. Kalveskinn er smidig, mykt og robust. Dette er gode egenskaper som egner seg godt til overlæret på sko.

Vesker og bager blir ofte produsert i bøffellær eller kuskinn. Skal de være myke og eksklusive kan de bli laget i kalveskinn eller lammeskinn.

Vedlikehold av skinn og lær. Bruk ikke skokrem på skinn og lærvesker. Det finnes gode produkter til å rense, vaske og tilføre fuktighet til skinnet. Skinn og lær bør impregneres en til to ganger i året. 

  

Om læret er spesielt møkkete, kan man vaske med skånsom såpe og lunket vann. Det er viktig å påføre impregnering eller skinnfett etter rengjøring. Skinn og lær bør hele tiden være mykt, rent og elastisk.